Compressie mobilisatie

Mobiliseren betekend het bewegelijk maken en los maken van spieren en gewrichten.

Wanner je gewicht of gerichte spierspanning gebruikt tijdens mobilisatie oefeningen dan ontstaat er compressie.

Zo ontstaat er compressie mobilisatie.

Het verschil tussen “standaard rekken” en compressie mobiliatie is dat tijdens rek oefeningen de spier die je op dat moment oprekt wordt beinvloed. En met compressie mobilisatie heb je ook invloed op de omliggende spieren.

Dit heet Reciproke inhibitie.

Op de afbeelding spant de arm buiger (biceps) aan en de arm strekker(triceps) die moet daarom verlengen.

Zoals je ziet gaan er 2 “draadjes” naar de arm buiger en 1 draadje naar de arm strekker.

Het oranje draadje geeft door wanneer je de spier wilt aanspannen. Deze informatie gaat van de spier naar de achterkant van de wervelkolom en dus de hersenen.

En de groene draadjes geven het signaal door om over te gaan tot actie. De arm buiger(biceps) aanspannen en de armstrekker(triceps) ontspannen.

De groene draadjes gaan van de hersenen en wervelkolom naar de spier.

 

Tijdens de uitvoering van de kettlebell windmill is de beweging groter door de compressie van de kettlebell. 

Tijdens compressie mobilisatie wordt ook de Golgipees beinvloed. (Golgi tendon organ). Deze zenuwen bevinden zich in de spierpees overgang.

De golgipees geeft informatie over de spanning in de spier.

Golgipees sensoren reageren op plotselinge rek en/of grote spierspanning om schade aan spieren en pezen te voorkomen. het activeren van de Golgipees sensor zorgt voor een relaxatie van de spier; dit door de neurologische input te verminderen. Een goed voorbeeld is het ‘handje drukken’ waarbij iemand plotseling heel ‘zwak’ wordt.

De golgipees wordt beinvloed tijdens de compressie mobilisatie oefeningen.

De spierspoel bevind zich in de spier (Muscle spindle). De spierspoel geeft informatie aan het centrale zenuwstelsel over de spierlengte en spiertonus in de spier. 

Een actieve spierspoel geeft een remming aan de tegenoverliggende spier (reciproke inhibitie). 

Een stijve spier of het gevoel van “een spierknoop” heeft vaak te maken met de spierspoel die “over actief” is. Het lichaam spant via de spierspoel de spieren aan zonder dat die spanning een bewuste keuze is van het lichaam. dit kan voor onnodige pijnklachten zorgen en die pijnklachten kunnen ook snel weggaan wanneer de spierspoel functie wordt hersteld. 

De compressie mobilisatie oefeningen hebben veel invloed op de spierspoel en wanneer de compressie mobilisatie oefeningen goed lukken zal dit steeds beter voelen. 

Voorbereiding squat

Voorbereiding deadlift

Voorbereiding hiptruster

Voorbereiding pull up

Voorbereiding Benchpress

Schouder

Cervicale wervelkolom

Lage rug

Heup