Wat: Reverse pyramid training is een perfecte manier om sterker en strakker te worden doordat je begint met zwaargewicht en per set steeds lichter gewicht gebruikt om daarmee vervolgens meer herhalingen te doen.  

Bij de eerste set voel je je sterk en staat je lichaam “aan”. De volgende set voelen de eerste herhalingen “licht” en voel je het na een aantal herhalingen onwijs verzuren. Dit betekend maximale spiergroei en vet vermindering.  

Reverse pyramid training geeft je verder in het schema de mogelijkheid om verschillende oefeningen en gewichten te doen in 1 training.  

 

Hoe doe je het?  

Volume: 2-6, 6-10, 10-15, 15-20. Verminder per set het gewicht met 15% 

Intensiteit: 4-6, 6-8, 8-10, 10-12. Verminder per set het gewicht met 10% 

Stel een timer in op 4 sets van 3 minuten. Elke set doe het aantal herhalingen en verwissel je het gewicht.  

 

Voorbeeld volume:  

Je zoekt een gewicht waarbij je de oefening perfect kan uitvoeren voor minimaal 2 en maximaal 6 herhalingen. Voor de set erna verminder je het gewicht met 15% en doe je tussen de 6 en 10 herhalingen. De set erna weer 15% en doe je tussen de 10 en 15 herhalingen. De set erna weer 15% van het gewicht en doe je 15-20 herhalingen.  

Voel je sterk en voel het branden! 

 

Set Rep range
1 2-6
2 6-10
3 10-15
4 15-20

Reverse pyramide training

Set Rep range
1 2-4
2 4-6
3 6-8
4 8-10

Hoe: Voorbeeld schema

Mannen

Schema 1

Set 1 en 2 Set 3 en 4
A LB squat HB squat
B Deadlift Bent over row
C Pull up variatie* Pull up/ down

Schema 2

 

Set 1 en 2 Set 3 en 4
A Benchpress Incline benchpress
B Standing sholderpres HSPU variatie*
C Leg raise variatie* Schaar

Vrouwen

Schema 1

Set 1 en 2 Set 3 en 4
A LB squat HB squat
B Hiptruster One leg hiptruster
C

RDL

Lunches

Schema 2

Set 1 en 2 Set 3 en 4
A Pull up variatie* Pull up/ down
B Push up  Sholderpress
C Leg raise variatie*

 Schaar

 

Waarom: Energiesystemen van het lichaam.  

Je kan het lichaam zien als een auto. Je begint in zijn 1. Daarna schakel je over naar 2, 3, 4 enzovoorts. Dat is bij het menselijk lichaam net zo.  

Je kan het zien als een cel met 3 lagen.  

  1. Anaeroob- a- lactisch 
  1. Anaeroob lactisch 
  1. Aeroob  
Energie systeem Reps  1 RIR*
AAL 1 
AAL 2  1
AAL/AL 3  2 
AAL/AL 4  3 
AAL/AL 5  4 
AAL/AL 6 
AL 7 
AL 8 
AL 9  8
AL 10  9
AL 11  10 
AL 12  11 
AL/AER 13  12 
AL/AER 14  13 
AL/AER 15  14 
AL/AER 16  15 
AL/AER 17  16 
AL/AER 18  17 
AL/AER 19  18 
AL/AER 20 19
AER 20+  20

*RIR: repetition in reserve.

Voorbeeld: Wanneer je 4 herhalingen doet met een gewicht waar je 5 herhalingen mee kan doen. Dan hou je 1 herhaling over. Dat is 1 repetition in reserve. RIR

Nummer 1: Anaeroob-a-lactisch is het systeem wat als eerste werkt. Versnelling nummer 1. Je start ermee op. Je gaat kort en krachtig van 0 naar een versnelling. Je kan dit gelijk inzetten alleen je kan het niet lang volhouden.  

Denk aan een sprint naar de trein, 1 herhaling met maximaal gewicht of Usain bold die 10 seconden doet over 100 meter.  

Het Anaeroob-lactische systeem maakt gebruik van je gelijk beschikbare energie. Het lichamelijk systeem wat jij gebruikt zoals bijvoorbeeld je benen tijdens het sprinten.  

Anaeroob-a-lactische betekend dat er geen lactaat vrijkomt. Anaeroob-a-lactische energie is dus de energie die in de cellen is opgeslagen van het doelorgaan wat jij op dat moment gebruikt.  

 

Nummer 2: Anaeroob-lactisch is het systeem waar “verzuring” optreedt. Dit is wanneer je naar versnelling 2 overschakelt tot het punt dat je over moet op de laatste versnelling. Alle tussen versnellingen zijn het anaeroob-lactische systeem.  

Denk aan een maximale sprint van 30+ seconden, opdrukken voor 10+ onafgebroken herhalingen of de sport bodybuilding waarbij de trainingen maximale “verzuring” vereisen.  

Het lactaat wat optreedt is de reactie van het doelorgaan op een tekort aan zuurstof. Het Aeroob systeem heeft een balans van energie transport doordat er voldoende zuurstof in het bloed, de energie van een lichaam kan verplaatsen naar de cel van het doelorgaan. De Anaeroob-lactische reactie van een lichaam vindt plaats wanneer er meer energie gevraagd wordt dan dat er zuurstof gebruikt kan worden door het lichaam.  

Zie het als een hardwerkende fabriek (Het doelorgaan van je lichaam) met een schoorsteen die heel hard rookt. En er wordt een koepel over de fabriek heen gezet waardoor de rook ophoopt (geen zuurstof afvoer). De fabriek wil hard blijven werken alleen de rook zorgt ervoor dat de fabriek niet meer verder kan.  

Nummer 3: Het Aerobe systeem is de laatste versnelling van je lichaam. Je kan de activiteit uren achter elkaar volhouden. De snelheid van de energieproductie is gelijk. Je krijgt evenveel energie naar het doelorgaan dan dat je verbruikt.  

Bijvoorbeeld een marathonloper die zijn ademhaling gelijk heeft aan de snelheid van het rennen. Wanneer hij iets sneller gaat zal er wat lactaat optreden en zal hij/zij de marathon minder lang volhouden. De marathonloper blijft op een snelheid lopen waarbij de energie toevoer gelijk is aan het energie verbruik.  

Natuurlijk kan er niemand oneindig lang blijven hardlopen. De langste hardloopwedstrijd ter wereld is in Italië waarbij de lopers een afstand afleggen van 4989 kilometer. Dat zijn 2 marathons per dag voor 52 dagen. Tussendoor moeten ze slapen en eten.  

Je bent dagelijks constant bezig in het Aerobe systeem. Als je de was doet, een rondje loopt of zoals nu dat je je ogen gebruikt om deze tekst te lezen. Wanneer je snel de stap op rent om iets te pakken wat je bent vergeten gaat je hardslag omhoog. Dan heb je kort het Anaeroob-lactisch of Anaeroob-a lactisch systeem gebruikt. Na deze korte actie zal je ademhaling kort omhoog gaan en daarna weer bijstellen.  

 

Deze 3 energiesystemen hebben brandstof nodig. De energie die brandstof transporteert is ATP.  

Adenosine trifosfaat kan het lichaam maken van eiwitten, koolhydraten en vetten.  

Net als dat de hardlopers een gelijke toevoer van brandstof en energie verbruik hebben. Kan jij dit ook doen. Nu snap je hoe energiesystemen werken. En je snapt hoe brandstof (calorieën) werkt.  

Het mooie van een lichaam is dat je overal energie van kan maken. Zowel van eiwitten, vetten en koolhydraten kan je deze brandstof maken.  

Je hebt energie nodig voor de energie systemen.  

Verdieping in de leer stof is eindeloos. Onderstaande afbeelding is hoe je fabriek werkt. Je hoeft dit niet te snappen qua namen. Belangrijk is dat je dit snapt in je training en voeding.

Doordat je zelf snapt hoe voeding en training samen komt, zal jij zonder er over na te denken. De juiste keuzes maken.

Wat je hiervoor wilt snappen is het volgende: 

Voor de darmwand Achter de darmwand Functie
Koolhydraat Glycogeen Brandstof
Vet Vetzuur Brandstof
Eiwitten Aminozuren Bouwstof/Brandstof

 

Hieronder zie je dezelfde afbeelding in het simpel.

Waar het opneer komt is dat alle energie stoffen omgezet kunnen worden naar energie stoffen. 

– Van een koolhydraat kan je lichaam een vet maken.

– Van een vet kan je lichaam een koolhydraat maken.

– Van een eiwit kan je lichaam een koolhydraat maken en vervolgens weer een vet. 

Wat betekend dat het niet heel veel uitmaakt of je vetten of koolhydraten eet. Wat belangrijk is, is dat je een voedingspatroon aanleert die je de rest van je leven vol kan houden. 

Je kan alleen niet van vetten of koolhydraten een eiwit maken. Wat betekend dat je wel echt eiwitten nodig hebt om je spieren te laten groeien.