Placebo vs nocebo effect 

~ I know a man who gave up smoking, drinking, sex and rich food. He was healthy right up the time he killed himself ~

~ Johnny Carson ~

Waarom is dit belangrijk?  

Er zijn veel guru’s en coaches op het gebied van voeding en iedereen zegt van alles en nog wat. En weetje, vrijwel alles wat ze zeggen werkt! 

Even terug in de tijd: 

Vetten waren als eerste aan de buurt eind 1900. Vetten zouden slecht zijn want van vet word je vet. Het staat nog steeds op sommige verpakkingen in de winkel als verkoopstrategie.  

Koolhydraten waren daarna aan de beurt begin 2000. Suiker is slecht, aardappelen en rijst ook want iedereen moet eten als in de oertijd.   

Eiwitten zijn rond deze tijd in “onderzoek”. Vlees, eieren en melkproducten zijn slecht want iedereen moet vega eten want groenten is een beetje het enige wat overblijft als je het bovenstaande allemaal moet geloven….  

Nu is groenten natuurlijk hartstikke goed alleen van 1 blaadje sla in de middag en een boon in de avond kan je niet sterker en strakker worden.  

 

Het Nocebo gehalte in nogal toegenomen over alles wat er niet mag. En het placebo gehalte is toegenomen door alle supplementen die echt heel erg nodig zijn…… 

Het nocebo-effect is een negatief verwachtingseffect en de tegenhanger van het positieve verwachtingseffect dat bekend is als het placebo-effect 

Populair gezegd: ‘Angst maakt ziek’.  

Iemand met autoriteit kan door een ongunstige diagnose te stellen (per abuis of niet) een negatieve verwachting wekken. Als er bovendien een onzeker klimaat is, zal deze diagnose sneller worden aangenomen. Bij onzekere, suggestibele mensen zal het effect groter zijn. Het zelf genezend vermogen kan ernstig verzwakken door deze negatieve invloeden. 

Een placebo (Latijn voor: ‘ik zal behagen’) is een als geneesmiddel voorgeschreven of aangeprezen middel dat geen werkzame bestanddelen bevat. Het woord placebo wordt ook gebruikt als verkorting van placebo-effect 

Een placebo slaat in die betekenis op een positief psychisch effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling (bijvoorbeeld meer gevoel van welbehagen of opluchting). De placebo zelf geneest of verbetert echter niets.  

Ook bij geneesmiddelen treedt placebo op door de verwachting die de patiënt heeft. Echte geneesmiddelen dienen daarom het placebo-effect significant te overstijgen om over “medicinale werkzaamheid” te kunnen spreken.